Inapoi

Viteza de incarcare a website-ului: ce trebuie sa stii in 2022

Afacerea ta online depinde de viteza de incarcare a website-ului

Te-ai intrebat vreodata de ce numarul vizitatorilor pe site-ul tau este redus, desi serviciile sau produsele tale sunt calitative? De ce competitorii tai au vanzari masive, in timp ce tu investesti bugete mari de marketing pentru promovare si nu se vad rezultatele?

Unul dintre motivele principale pentru care pierzi potentiali clienti este viteza redusa de incarcare a website-ului. Page speed, viteza de incarcare a paginilor web (sau page load time, timpul de incarcare a unei pagini) pe dispozitive mobile, desktop, laptop sau tablete, influenteaza prima impresie pe care si-o face un vizitator despre afacerea ta online.

Am sesizat cu totii ca tehnologia evolueaza cu rapiditate. Din rolul de consumatori si clienti, ne dorim accesibilitate si disponibilitate, confort si interes din partea furnizorilor de produse si servicii.

In contextul ultimilor doi ani, cele mai multe business-uri si-au mutat activitatea in mediul online, iar asta a impus ridicarea standardelor si activarea competitorilor. John Mueller, senior analyst in trendurile web la Google, a precizat ca in 2022 putem vorbi de maximum 2 secunde ca referinta standard a vitezei de incarcare a unei pagini web. Tu stii oare unde se situeaza site-ul tau in prezent?

In momentul in care un potential client iti viziteaza site-ul, viteza, mai exact timpul de reactie pe care acesta il are odata accesat, face diferenta intre convertirea din potential client in client final sau pierderea lui. Fiecare secunda conteaza, pentru ca o singura secunda in plus la timpul de incarcare reprezinta o scadere a numarului de useri satisfacuti cu aproximativ 16%, vizualizarile pe pagina scad cu 11%, iar conversiile cu 7%. Incarcarea lenta poate trage in jos si alti parametri, diminuand performanta generala a site-ului.

Un website optimizat este un instrument indispensabil pentru mediul de afaceri online

Ca sa ajungi sa livrezi servicii sau produse la nivel superlativ ai nevoie de un website care sa fie cu cel putin un pas inaintea competitorilor tai. Practic, viteza de incarcare a acestuia preia rolul de locomotiva in dezvoltarea afacerii tale.

Daca viteza de incarcare este inceata, impactul negativ direct asupra afacerii tale nu intarzie sa apara: utilizatorul are parte de o experienta neplacuta si sunt sanse minime ca acesta sa insiste sau sa revina, tu pierzi generarea de lead-uri si conversia acestora, clasamentul cuvintelor cheie si rezultatele SEO sunt afectate. Cu alte cuvinte, afacerea ta isi pierde credibilitatea, pierzi timp si bani, iar Google te penalizeaza, deoarece ia in calcul acest factor de ranking atunci cand prioritizeaza pozitiile pe paginile sale.

Timpul de incarcare a paginii de index este un factor decisiv in mentinerea unui trafic ridicat de vizitatori. Tuturor ni s-a intamplat sa accesam un website si sa asteptam chiar si peste 10 secunde pentru a se incarca pagina principala. Ce trebuie sa stii este faptul ca aproape jumatate dintre utilizatorii online au asteptari ca pagina ta web sa se incarce in maximum 2 secunde si aproximativ acelasi procent renunta la website-urile care se incarca in mai mult de 3 secunde.

Cu cat acesta se incarca mai greu, cu atat rata de abandon (bounce rate sau rata de respingere) a paginii creste, mai exact timpul in care vizitatorul paraseste website-ul tau in loc sa ramana, sa vada continutul si sa viziteze alte pagini.

Un website rapid se traduce in mai multi potentiali clienti pentru afacerea ta

Exista mai multe programe prin care poti masura cat de repede se deschide pagina principala a site-ului tau, unele identificand si indicatorii ce trebuie imbunatatiti.

De la GTmetrix la Developers, optiuni gratuite, acestea pot analiza viteza, precum si alte performante. Alte variante sunt Webpagetest sau Pingdom, precum si PageSpeedInsights de la Google, atat pentru desktop, cat si pentru mobil. Daca scorul obtinut este mediu, mic sau foarte mic, acesta este un semn ca trebuie sa actionezi imediat si sa aduci imbunatatiri.

Dintre beneficiile directe pe care optimizarea vitezei de incarcare le are asupra site-ului, respectiv afacerii tale, amintim:

  • Increderea vizitatorilor in brand / marca
  • Procent ridicat de utilizatori
  • Procent ridicat de potentiali clienti / lead-uri
  • Bounce rate redus
  • Mai mult timp petrecut pe site, mai multe pagini accesate
  • Unul sau mai multe produse in cosul de cumparaturi
  • Indexarea mai eficienta in Google
  • Experienta pozitiva a utilizatorului, ce poate recomanda site-ul si altor persoane
  • Imbunatatirea relatiei client-companie pe termen lung, loialitate
  • Costuri reduse cu promovarea
  • Avantaj major in fata competitiei

Un site rapid poate inseamna o pozitionare mai buna in cautarile Google. Cu cat este mai lunga o vizita a unui utilizator pe site-ul tau, cu atat este perceputa pozitiv de Google, ca fiind o pagina relevanta pentru acesta. Un factor negativ de ranking inseamna, pana la urma, o problema de incredere. Peste 75% dintre utilizatori nu acceseaza si rezultatele de pe cea de-a doua pagina Google, asadar afacerea ta trebuie sa se afle pe prima pagina a motoarelor de cautare.

Stiai ca dupa aproximativ 4 secunde timp de incarcare, un utilizator ia decizia sa caute continut in alta parte, conform statisticilor Google?

Website-urile inca se incarca greu pe dispozitivele mobile, iar peste 70% dintre ele sunt accesate astfel. In conditiile in care durata media de incarcare a unei pagini web pe o conexiune 3G este de peste 10 secunde si stim ca utilizatorul renunta daca are timp de incarcare peste 3 secunde, nu este de mirare faptul ca rata de conversie a unui website scade dramatic.

In momentul in care alegi colaborarea cu specialistii nostri, ai acces la experienta, know how-ul si expertiza in dezvoltarea web. Ne asiguram ca toti indicatorii sunt imbunatatiti, din momentul in care incepe randarea paginii, cat de repede vede un user pagina incarcata, cand incepe acesta sa vada continutul, cand sunt toate resursele downloadate, cand este incarcata pagina complet. De asemenea, optimizam tema (template-ul), plugin-urile, serverul si baza de date, si toate celelalte resurse (poze, fisiere CSS, functii php sau javascript) din componenta site-ului tau.

Analizam daca hosting-ul permite un timp de raspuns foarte bun pentru server-ul web. Desi costul redus al serviciului de gazduire web poate fi atractiv la prima vedere, pe termen mediu si lung poate afecta prin timpul de incarcare lent, deoarece astfel de oferte presupun spatiu si resurse impartite intre multe alte site-uri. Echipa noastra te poate consilia privind performanta serverului, astfel incat acesta sa fie capabil sa raspunda nevoilor afacerii tale.

Pe langa un server lent, timpul de incarcare a unui website este afectat si de:

  • un numar mare de imagini incarcate pe server, dimensionate incorect sau in formate necorespunzatoare
  • modulul de cache neoptimizat, ce nu permite utilizatorului sa acceseze fisierele direct din memoria browser-ului, si nu de pe server, atunci cand revine pe site
  • lipsa actualizarii la zi a platformei din spatele site-ului, ce poate da inclusiv erori obisnuite in sistemul de administrare a continutului
  • versiunea PHP invechita (care, pe langa incetinirea incarcarii, duce si la erori serioase in site)
  • plugin-uri lente, inutile sau in numar prea mare
  • fisiere CSS , HTML si coduri JavaScript neoptimizate
  • prea multe redirectionari in site, care, pe langa ingreunarea vitezei, pot descuraja utilizatorul
  • video-uri care nu sunt embed, incetinind astfel foarte mult viteza de incarcare
  • timpul pentru first byte (TTFB), mai exact durata de timp pe care un browser o asteapta pana sa inceapa sa incarce primul byte de pe server (care, conform Google, trebuie sa fie sub 200 ms)
  • o baza de date supraincarcata de elementele adunate de-a lungul timpului
  • anumite instrumente ce ingreuneaza viteza cum ar fi Hotlinking, Pingbacks si Trackbacks, si de care ne putem lipsi in 2022
  • alte bug-uri / erori, resurse si fisiere neidenficate ce ingreuneaza incarcarea paginilor

In concluzie, daca site-ul nu se incarca si utilizatorul nu poate sa-l acceseze rapid sau alege sa renunte, este ca si cum ai pus lacat la usa afacerii tale. Noi intelegem eforturile, te-ai implicat, ai investit in dezvoltarea afacerii, in echipa de vanzari si marketing, ai alocat un buget generos pentru promovarea in social media, dar multi oameni nu au ocazia sa ajunga la produsele sau serviciile tale din cauza vitezei lente de incarcare a site-ului. Vor ajunge, insa, pe website-ul concurentei, care le pune la dispozitie o platforma user-friendly, ce functioneaza la parametri optimi.

De peste 10 ani, echipa noastra si-a luat angajamentul de a furniza servicii de calitate in domeniul dezvoltarii web. Pentru noi, contributia la succesul afacerilor clientilor nostri reprezinta obiectivul principal.

Este momentul sa afli cat de eficient este website-ul tau si cum poate deveni performant, crescand astfel numarul vizitatorilor si notorietatea business-ului!

Contacteaza-ne acum la numarul de telefon 0742 692 540 pentru consultanta gratuita!

Roxana Popescu
Ultimele postari ale lui Roxana Popescu (vezi toate)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență. Politica Cookies